1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Няма опасност от преливане на язовири в Добричка област

Няма опасност от преливане на язовири в Добричка област

Снимка:

Комисия е инспектирала всичките 42 водоема, част от които са пресъхнали

Водоемите в област Добрич не застрашават живота, здравето и имуществото на хората, сочи резултатът от проверка на язовирите. Състоянието на речните корита, водосборните дерета извън населени места и потенциално опасните водни обекти на територията на областта са проверени от междуведомствена комисия, съобщиха от областната администрация.

Според проверяващите няма опасни язовири в региона. Нещо повече – в резултат на продължителната суша през лятото и есента, сега нивата на язовирите са много ниски. В доклад до областния управител все пак е направена констатация, че през годината не е подобрено техническото и експлоатационното състояние на общинските язовирни стени и съоръженията към тях. Общините не са изпълнили предписанията за ремонтиране или ликвидиране на стените на компрометирани язовири. Обяснението е липса на средства за ремонт и фактът, че седем броя язовири, собственост на община Добричка, са в процедура за отдаване на концесия, а за един язовир – собственост на община Тервел, се подготвя такава процедура.

В хода на проверката е установено, че са актуализирани областният и общинските планове за защита при бедствия в частта „Действия при наводнение”. Актуализирани са и 5 аварийни плана за язовири, собственост на община Тервел. Извършена е профилактика на спирателния кран на основния изпускател и е оборудван авариен склад на един язовир, собственост на „Напоителни системи” ЕАД.

Комисията отново е констатирала изграждане на незаконни водоеми на територията на община Тервел, с цел оползотворяване на водите от чешми и извори.

Още по темата четете в рубрика Актуално на портала...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.