1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Обществен Дискусионен Форум за Натура 2000 откриха в Свищов

Обществен Дискусионен Форум за Натура 2000 откриха в Свищов

В региона на общините Свищов и Белене има шест защитени зони

„В Свищов демократичните процеси започнаха от екологичните проблеми” – с тези думи кметът на община Свищов Станислав Благов откри Обществения Дискусионен Форум за Натура 2000, който се провежда в крайдунавския град във връзка с изпълнението на проект „Образование за Натура 2000”, предаде радио “Фокус”. Той припомни още, че именно в този регион са трите най-големи дунавски острова – Беленски, Вардимски и остров Батин. Заявявайки пред участниците в срещата, че в Свищов те са „в свои води и на свой терен”, Станислав Благов пожела успех на форума. В дискусията участват ученици, представители на неправителствени организации и на Общинска администрация.

Проектът „Образование за Натура 2000” се осъществява от Регионален екологичен център за Централна и Източна Европа – клон България, Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и с подкрепата на Община Свищов. В проекта са включени и свищовски училища, като пилотни при използване на учебно помагало за Натура 2000. По време на срещата стана ясно, че до един месец то ще бъде на разположение и по него ученици и учители ще могат да дискутират въпроси, свързани с тази екологична мрежа в ЕС. Срещата продължава с презентации на участниците, свързани с изграждането на мрежата, дейностите по нея и задълженията на България по директивите на Евросъюза.

В региона на общините Свищов и Белене има шест защитени зони по Натура 2000, които са от изключително значение не само за страната ни, но за цяла Европа. Това Емил Тодоров – регионален координатор на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в крайдунавския град. Шестте защитени зони са остров Вардим, Рибарниците в село Хаджидимитрово, Свищовско-Беленската низина, Комплекс Беленски острови, най-големият сред които е о. Персин, Никополско плато и остров Лакът. По думите на Емил Тодоров, тези места са важни за опазването на много видове птици, част от които са обявени като изчезващи видове. По време на дискусията представители на БДЗП поясниха, че Натура 2000 се състои от две зони – защитени зони за птиците и за местообитанията, обособени чрез двете директиви на Европейския съюз – Директива за птиците и Директива за местообитанията. Близо 34% от територията на страната ни е в екологичната мрежата Натура 2000, тъй като България е една от най-богатите като биоразнообразие страна в Европа. Герасим Герасимов – директор на Регионален екологичен център за Централна и Източна Европа обясни, че Натура 2000 е една концепция, която слага на първо място човека с неговия бит и култура, и затова търсенето на консенсус е това, което се очаква като резултат от обществените дискусионни форуми, които се провеждат в различни български градове.

Наташа Димова – член на БДЗП заяви, че Европейският съюз и гражданите на Европа са сериозно ангажирани и заинтересовани от опазването на биоразнообразието и затова 2010 година е обявена като година на биоразнообразието. Димова поясни, че през последните 25 години е изградена широка мрежа от близо 26 000 защитени зони с обща площ над 850 000 кв.км.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.