1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Oбщо 800 метра бракониерски мрежи и други риболовни уреди са иззети от инспектори на ИАРА

Oбщо 800 метра бракониерски мрежи и други риболовни уреди са иззети от инспектори на ИАРА

Установени са 3 нарушения на ЗРА и са съставени актове

Иззети са общо 800 метра бракониерски мрежи и други риболовни уреди от водоеми в страната при проверки на инспектори на ИАРА Пловдив, Хасково, Търговище и Враца. Съставени са и 3 акта на нарушители, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Пловдив съвместно с членове на сдружения за любителски риболов от област Пловдив са извършили нощна акция на язовир „Пясъчник“. При обхода на акваторията на водоема с лодка са открити и извадени от водата 600 метра бракониерски хрилни мрежи с големина на окото 40 мм. Уловената в мрежите 90 кг. риба (60 кг. шаран и 30 кг. каракуда) е върната обратно във водата. Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Хасково са извършили проверка на язовир „Тракиец“. Открити и извадени от водата са 3 броя бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 150 метра и 30 броя кошове за улов на раци. Уловените в тях 10 кг. риба и 15 кг. раци са върнати обратно във водоема. Риболовните уреди са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Търговище са извършили нощна проверка с патрулна лодка на язовир ”Съединение”. Открити и извадени от водата са 22 броя рачила за улов на езерен рак. Уловените в тях 2 кг. раци са върнати във водоема. Уредите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Враца за периода от  28.06. до 02.07.2014 г. са извършили проверки по реките Ботуня, Искър, Дунав и язовир ”Върбешница” за спазване на Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/.  Проверени са лица, извършващи любителски риболов. Установени са 3 нарушения на ЗРА – две за риболов без риболовни билети и едно – за риболов с маломерен мрежен уред тип „парашут”. На нарушителите са съставени актове, а риболовните им уреди са иззети. При проверка по река Ботуня, в района на с. Краводер е открито и извадено от водата 1 бр. серкме. При нощна проверка на река Искър, в района на гр. Мездра, е намерена и извадена от водата една бракониерска мрежа с дължина 50 метра. Съставени са  протоколи  срещу неизвестен нарушител.  Иззетите уреди са оставени на съхранение в ИАРА Враца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.