1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Оперативна програма “Рибарство” бележи ръст при договорирането и разплащането на средства

Оперативна програма “Рибарство” бележи ръст при договорирането и разплащането на средства

Близо 50 % са договорираните, а 14 % са изплатените средства по програмата към 22 май 2012 г.

Заместник-министърът на Министерство на земеделието и храните д-р Цветан Димитров откри деветото редовно заседание на Комитета за наблюдение на “Оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство” (2007-2013 г.).  Той отбеляза напредъка на програмата в рамките на шест месеца.

На заседанието на Комитета за наблюдение присъства г-н Стефанос Самарас началник отдел в ГД “Морски въпроси и рибарство” към Европейската комисия, ръководството на ИАРА, експерти от Дирекция “Европейски фонд за рибарство” към ИАРА, представители на институции,  представители на Местните инициативни рибарски групи и браншови организации от сектор “Рибарство”.

Пред членовете на мониторинговия комитет беше представен отчетът за изпълнението на Оперативната програма към 22 май 2012 г. Общият брой регистрирани проекти е 238. Общият брой подписани договори / одобрени проекти е 100, като 68 бр. от тях са с частни бенифициенти. Общо договорираните средства за периода са 49 652 365 евро (49,08 %), а общо изплатените проекти са 58 бр. на обща стойност 13 771 098 евро (13,61%).

За сравнение в края на 2011 г. общият брой регистрирани проекти е 191, подписани договори /одобрени проекти/ е 71. Общо договорираните средства са били 23,91 %, а общо изплатените средства едва 7,27%.

По време на заседанието, изпълнителният директор на ИАРА д-р Драгомир Господинов заяви, че финансовото изпълнение на Оперативна програма “Рибарство” трябва да бъде ускорено и в тази връзка вече се предприемат нужните мерки. Той изрази надежда, че с увеличаване усвояването на финансови средства по Програмата ще започне нов етап в развитието на рибарството у нас.

Целия материал за проведеното заседание на Комитета за наблюдение на “Оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство” четете в рубрика актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.