1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. От договорираните 87 % от парите по Оперативна програма "Рибарство" са изплатени едва 32%

От договорираните 87 % от парите по Оперативна програма "Рибарство" са изплатени едва 32%

Снимка:

Страната ни може да загуби около 22 милиона лева заради изоставане в изпълнението на Програмата

България може да загуби около 22 милиона лева заради изоставане в изпълнението на Оперативна програма "Рибарство". Министерството на земеделието води активни преговори с Еврокомисията за удължаване срока на изпълнение на проектите на малките рибарски групи поне с още 5 месеца, или до май 2014, пише fakti.bg

От договорираните 87 % от парите по ОП Рибарство са изплатени едва 32%. Причините са комплексни, сочи анализът, направен от Министерството на земеделието и храните.

Валентина Маринова, зам.-министър на земеделието и храните, заяви пред БНТ: "Няма унификация на поднормативната уредба, има много подписани договори, които все още не са започнали, защото са подписани и са прилагани в правила, които са с определени неясноти. Бенефициентите нямат сигурност при своята заявка за кредитиране".

Предстои промяна на наредбата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярката "Развитие на рибарските области", която създава трудности на потенциалните ползватели на средствата.

"Още през септември всички анализи трябва да се представят в Брюксел и да можем да отстояваме запазване на ресурса, който е бил разпределен за първия програмен период", допълни Валентина Маринова. Тя каза още, че предстои ремонт за Закона за рибарството с оглед новата визия на общата рибарска политика на общността. А тя е с рязък завой към опазване и възстановяване на риболовните ресурси и внимание към дребните рибари за сметка на промишления риболов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.