1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Периодът от 1 април до 31 октомври е обявен за пожароопасен в защитените територии

Периодът от 1 април до 31 октомври е обявен за пожароопасен в защитените територии

До 15 април директорите на РИОСВ и ДНП трябва да изготвят схема за оповестяване на всички нива при възникването на пожари

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева издаде заповед, с която определи периода от 1 април до 31 октомври 2016 г. за пожароопасен сезон в защитените територии изключителна държавна собственост. В изпълнение на тази заповед, директорите на РИОСВ и на дирекциите на Националните паркове в защитените територии изключителна държавна собственост, за които има изготвени планове за противопожарно устройство, ще трябва да предприемат всички необходими мерки за тяхното стриктно прилагане.

До 15 април директорите на РИОСВ и ДНП трябва да изготвят схема за оповестяване на всички нива при възникването на пожари, които да представят в Дирекция „Национална служба на защита на природата“ (НСЗП), да изпратят до кметовете на общините предписания за недопускане на палежи на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви. Както и предписания за информиране на населението за опасността от възникване на пожари и за санкциите, които ще бъдат налагани на нарушителите. Директорите ще трябва да изпратят до кметовете и предложения да организират доброволни формирования за гасене на пожари в защитените територии изключителна държавна собственост. 

Заповедта на министъра цели предотвратяване на възникването на пожари, ограничаване на развитието и разпространението им, осигуряване на условия за своевременното им откриване и гасене, както и за осигуряване на пожарна безопасност в защитените територии изключителна държавна собственост – резервати, поддържани резервати и национални паркове.

Изпълнението на заповедта на министър Ивелина Василева се възлага на директорите на РИОСВ и ДНП, а контролът по изпълнението й на зам.-министъра на околната среда и водите Бойко Малинов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.