1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Площта на защитните гори в Шуменска област се увеличава

Площта на защитните гори в Шуменска област се увеличава

Най-голям дял имат масивите в защитени територии и зони по Натура 2000

Над 6% от горската територия в Шуменска област са защитни гори. През последната година площта им е увеличена повече от три пъти в изпълнение на държавната политика за нарастване на дела на защитните гори.  Това съобщи на специална пресконференция в Шумен директорът на Североизточното държавно предприятие инж. Веселин Нинов. Сега държавните горски територии в региона са 103 690 хектара, от които 6 556 хектара са защитни гори.     

Ролята на защитните гори е да предпазват хората и обектите от екстремни климатични фактори. Затова тези територии са със специален статут и дейностите в тях са строго ограничени, заяви инж. Веселин Нинов.

От защитните гори в Шуменска област най-голям дял имат масивите в защитени територии и зони по Натура 2000. Те са на площ от 3 082 хектара или 42% от защитните гори. За тяхното стопанисване има сериозни ограничения и не се разрешават почти никакви сечи.

Тенденцията в България е все повече да се увеличава делът на защитните гори, за да се ограничи влиянието на екстремните климатични фактори. Горите, които преминават в категорията „защитни”, досега са били със стопанско предназначение, но в бъдеще в тях вече няма да се сече, съобщи инж. Нинов. Той допълни, че ще бъде намалена и стопанската сеч в Североизточна България.

Инж. Нинов заяви, че министерството на земеделието и храните предвижда законови мерки, с които ще се намали интензитета на сечта във всички горски територии.

Автор: Йордан Йорданов

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.