1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. По програма „Рибарство” бяха финансирани пет нови проекта

По програма „Рибарство” бяха финансирани пет нови проекта

Това съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд "Земеделие"

Разплащателната агенция изплати общо 422 866 лева на пет проекта по Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” (ОПРСР). Това съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

Първото предложение е на стойност 38 379 лева по мярка 2.1 "Производствени инвестиции в аквакултурата". Бенефициентът е подпомаган за изграждане на лодка - тип „катамаран” за обработка на култивирани миди.

Вторият проект получава 126 608 лева по мярка 2.6 „Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура” за въвеждане на информационна система за автоматизиране на производствената дейност.

Мерките 2.1 и 2.6 са инвестиционни и се финансират от Европейския фонд за „Рибарство” (ЕФР). Субсидията достига 60% от целия размер на одобрената инвестиция, от които 75% са европейски средства и 25% от държавния бюджет.

Другите три проекта получават безвъзмездна финасова помощ в размер на 257 879 лева по мярка 1.1 „Публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни дейности” от ОПРСР. Бенефициентите са подпомогнати за нарязването на кораби на скрап. Собствениците имат сключени договори с лицензирана компания за търговия с отпадъци от черни и цветни метали.

Мярка 1.1 има компенсаторен характер и се финансира от ЕФР и националния бюджет в съотношение 85% към 15%. Безвъзмездната помощ покрива до 100% от целия размер на одобрената инвестиция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.