1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Повече от 100 рибари протестираха днес пред сградата на община Приморско

Повече от 100 рибари протестираха днес пред сградата на община Приморско

Повод е намерението на варненска фирма да създаде рибна ферма в региона

Повече от 100 рибари протестираха днес пред сградата на община Приморско заради намеренията на варненска фирма да създаде рибна ферма в региона, съобщи БТА.

Поводът е искане за издаване  на разрешение за ползването на Черно море на две мили от брега между Приморско и Китен. По думите на председателя на рибарско сдружение "Ропотамо" Тодор Тошев така ще бъде унищожен "един от златните плажове, а фермата ще бъде истински удар върху поминъка на местните рибари".

Рибарите изказват подозрението, че фермата ще заеме целия залив. Оплакват се, че вече съществуващи мидени ферми се разрастват извън пространството, за което са получили първоначално разрешение. Опасяват се, че и изпълнителите на новия проект също ще действат така. Напомнят, че законът им забранява риболов на по-малко от 300 м от фермата. 

Ако тази ферма бъде изградена, сме готови да затворим пътя Бургас-Царево и то не за часове, а с дни, казаха протестиращи.

Кметът на Приморско Димитър Германов заяви, че общината трябва да има решаваща дума, когато се предвижда изграждането на подобни ферми. Той е сезирал всички държавни институции, имащи отношение по случая, за да не се допусне изграждането на плантацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.