1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Пожарът в Хармалийско все още продължава

Пожарът в Хармалийско все още продължава

Спасена е 84 дка 50 годишна иглолистна култура

Над 40 служители участват в гасенето на започналия вчера около обед пожар в землището на с. Дрипчево, Харманли. Сигналът за пожара е подаден дежурния екип на Център 112.

Причината за възникване на огнената стихия е техническа – изхвръкване на искри при работа с роторна машина за почистване на храсти в общински земи, отдадени под наем за пасища. 

Пламъците до момента са обхванали около 2 500 декара, от които 130 дка широколистна гора, като огънят, възникнал вчера между селата Дрипчево, Васково и Младиново, е напреднал към Езерово.

Мобилизирани са няколко екипа на пожарната, около 40 горски служители, а днес към тях се присъединяват и военни. Освен противопожарни автомобили на пожарната, високо проходими специализирани коли за гасене на горските стопанства, техниката на армията към мястото са изпратени и тежки машини на ТЕЦ Марица Изток.

Ситуацията се следи внимателно и е създадена необходимата организация за помощ при евентуално разрастване на пожара. Спасена е 84 дка 50 годишна иглолистна култура.

Днес разследващите органи са задържали две лица за изясняване на причините за пожара. 

Вчера възникнаха и още няколко пожара - в ДГС-Струмяни, в региона на Регионална дирекция по горите - Благоевград около 90 дка - умишлен палеж, в ДГС-Самоков, Регионална дирекция по горите - София - около 30 дка, в ДГС-Кирково, Регионална дирекция по горите -Кърджали - 1 дка и други.  Всички те са вече овладяни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.