1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ПП „Витоша“ откри изложба по случай 90 годишнината от създаването на парка

ПП „Витоша“ откри изложба по случай 90 годишнината от създаването на парка

В галерията на открито са показани архивни фотографии, карти и документи, свързани с първите стъпки, предприети за обособяването на защитената територия, любопитни факти от управлението и опазването на планината

Днес в градинката на „Кристал“ бе открита изложбата  „90 години Природен парк „Витоша“, организирана в партньорство с Регионалния исторически музей – София и Столична община. Събитието е част  от мероприятията, свързани с отбелязване на Седмицата на гората 2024 г., както и с празника на столицата. Гражданите и гостите на София могат да се насладят на прекрасните фотоси до 17 април.

Д-р инж. Анна Петракиева, зам. изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите, приветства лесовъдската колегия и гостите на събитието. Тя пожела на екипа на Природен парк „Витоша“ да съхрани своя творческия дух и ентусиазъм, да продължава да следва добрите традиции, утвърдени в дълголетната история на Парка и да открива нови перспективи за неговото успешно развитие. 

Природен парк „Витоша“ е най-старият парк в България и на Балканите, той е и сред най-старите европейски паркове. Любопитен факт е, че паркът е част от първия герб на София. За всички, които имат желание да го видят, гербът е изложен в сградата на Столична община.

В галерията на открито са показани архивни фотографии, карти и документи, свързани с първите стъпки, предприети за обособяването на защитената територия, любопитни факти от управлението и опазването на планината. Представени са исторически моменти от изграждането на хижи и инфраструктурата на Парка, както и фотоси, свързани с възникването на организирания туризъм. Част от изложбата е посветена на биоразнообразието и богатството от растителни и животински видове, които се срещат на територията на Витоша. Представени са музеите и информационните алеи, които предоставят възможност за множество образователни, спортни и социални дейности сред природата. Показани са изданията от богатата витошка библиотека.

На официалното откриване на изложбата присъстваха още инж. Тони Кръстев – директор на дирекция „Горско стопанство“, инж. Севдалина Димитрова – директор на Дирекция на Природен парк „Витоша“, инж. Борис Чилев – зам.-директор на Регионалния Исторически музей София, приятели на парка и столицата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.