1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Предстои обсъждане на Стратегията за развитие на ловното стопанство за периода 2015-2030 г.

Предстои обсъждане на Стратегията за развитие на ловното стопанство за периода 2015-2030 г.

Това е третото заседание на Ловния съвет за тази година

В Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) на 16.07.2014 г., сряда, ще бъде проведено трето заседание на Ловния съвет (ЛС) за тази година. Консултативният орган ще бъде свикан, за да  бъдат обсъждани предложения и становища по изработената Стратегията за развитие на ловното стопанство за периода 2015-2030 г. На срещата участие ще вземат Изпълнителният директор на ИАГ инж. Григор Гогов, директори на държавните предприятия, представители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), МВР, ловно-рибарски съюзи и неправителствени организации.

Решението за провеждането на това съвещание за разглеждане на Стратегията за ловното стопанство беше взето на предходното второ заседание на 11.06.2014 г., на което бяха приети някои важни решения. Необходимо е да се регламентира статуса на стопанствата „Еледжик“ и „Студен кладенец“ като ловни стопанства в Закона за лова и опазване на дивеча (ЗЛОД). При констатиране на нарушения от страна на ловните дружинки по ЗЛОД и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) дружинката да бъде лишавана от лов за период от 3 месеца до 1 година.

Да се подготвят и утвърдят изменения на Правилника на дейност на Ловния съвет. С цел ликвидиране на беса по хищниците в Югозападна България да се подготвят и изпратят писма до Регионалните дирекции по горите Благоевград и Кюстендил за оказване на съдействие по издаване на индивидуални разрешения за отстрел на хищници, включително на скитащи кучета и котки. При обобщаване на текущата информация за възникналите инциденти и нещастни случаи по време на ловните излети да се споменава и района на Регионалната дирекция по горите, в който е констатирано нарушението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.