1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. При отдаването на горските терени за ски писти и лифтове ще се провеждат търгове

При отдаването на горските терени за ски писти и лифтове ще се провеждат търгове

Предложението е на парламентарна комисия по земеделие

Проектозаконът за горите, който облекчава строителството на ски курорти, се допълва с нови текстове, изискващи търгове при отдаването на горските терени за ски писти и лифтове. Предложението е на парламентарна комисия по земеделие, пише "Дневник".

Досегашният законопроект предвиждаше ски пистите и съоръженията да се строят без изключване на терените от горския фонд, с отстъпено право на строеж. Според предложените нови текстове това трябва да става с конкурс. Търговете могат да се инициират както от компании с желание да инвестират, така и от институциите – собственици на държавните или общински гори, гласят поправките. Първоначалната цена за строителното право трябва да е минимум нормативната.

Според източници от природозащитните организации новите поправки са вкарани заради забележки от Брюксел към законопроекта. От екоорганизациите и от опозиционните партии от самото начало на дискусиите по проектозакона предупредиха, че той може да бъде тълкуван като нерегламентирана държавна помощ към ски инвеститорите и да доведе до санкции от Европейската комисия.

Законът въвежда аналогични правила за строителство на "открити обекти за спортни, културни и религиозни нужди" и върху земеделски земи, допълвайки съответния Закон за опазване на земеделските земи. Така върху тях ще може да се строи без промяна на предназначението им независимо от категорията на земята, с отстъпено право на строеж и на хартия терените ще остават земеделски площи. Тези текстове ще облекчат както строителството на голф игрища в такива терени, така и строителството на всякакви открити обекти – например заведения за хранене в ски курортите, където освен горски има и земеделски терени.

Законопроектът беше приет на второ четене в комисиите на парламента и беше внесен за финално гласуване в пленарната зала. Там той обаче бе посрещнат с подчертано неодобрение от опозиционните партии и бе оттеглен за поредно обсъждане в комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.