1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Продължават засилените проверки в страната по спазване на горското и ловно законодателства

Продължават засилените проверки в страната по спазване на горското и ловно законодателства

Служителите от Изпълнителна агенция по горите и нейните структури продължават засилените проверки по контрол по опазване на горските територии. Ежедневно се извършват инспекции за превенция, предотвратяване на посегателства и нерегламентирани дейности. При установяване на незаконни практики, нарушителите на горското законодателства се санкционират съгласно действащата нормативна уредба.   

В периода на масово снабдяване на населението с дърва за огрев приоритетно се проверяват обекти за добив на дървесина, обекти за складиране, преработка и търговия с дървесина и превозни средства, транспортиращи дървесина, както и доставката й до крайните потребители. Засилените проверки и постоянния контрол в дърводобивните обекти води до по-добра дисциплина на ползване и своевременното предотвратяване на нерегламентирани дейности.

В последните три дни служителите от Регионална дирекция по горите - София са задържали 6 моторни превозни средства, с които са транспортирани немаркирани и без превозни билети дърва за огрев. Нарушенията са констатирани при извършени проверки в землищата на с. Веринско, общ. Ихтиман, с. Ковачевци, общ. Самоков и  с. Кътина, Столична община. Незаконната дървесина е задържана. На водачите на автомобилите са съставени актове по Закона за горите. 

Горски инспектори от Регионална дирекция по горите – Русе, съвместно със служители на МВР незабавно реагират на подаден сигнал и в тъмната част на деня спират за проверка автомобил, транспортиращ незаконно дървесина. Инспектиращите установяват, че ремаркето на превозното средство е натоварено с 66 пространствени куб. м технологична дървесина от цер и габър. Констатирано е, че превозния билет за транспортирането й е с изтекъл срок, за което горските служители са съставили акт на водача. Задържани са ремаркето на автомобила с натоварената на него дървесина. По случая е образувано административно наказателно производство. Сезирана е прокуратурата.

Непрекъснат контрол се осъществява и за спазване на разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и Правилника за неговото приложение.

При изпълнение на служебните си задължения инспектори при РДГ Бургас спират за проверка автомобил в землището на с. Българи. Установено е, че в автомобила има извадено от калъф и сглобено ловно оръжие с монтирано към него забранено средство - приспособление за осветяване на целта. Лицето не е представило на проверяващите разрешително за лов, като за констатираните нарушения му е съставен акт.

При извършване на проверка в предоставен ловностопански район „Дунавци“ по спазването на  Закона за лова и опазване на дивеча, служители от Регионална дирекция по горите - Стара Загора установяват лице, което ловува без разрешително и със забранени средства – звуковъзпроизвеждащо устройство. На нарушителя е съставен акт като са задържани ловното оръжие,  звуковъзпроизвеждащо устройство и 27 боеприпаса.

 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.