1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Проекти за над 750 хиляди лева ще се изпълняват по ОП „Рибарство”

Проекти за над 750 хиляди лева ще се изпълняват по ОП „Рибарство”

Договорите по мярка 2.1 бяха подписани днес

Два нови договора по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата” на обща стойност 754 269 лева бяха подписани днес, 19 март, по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”.

Единият проект е за изграждане на мидена ферма за култивирана черна мида на ЕТ “ТОДОР СТАМАТОВ” от гр. Черноморец. Целта на проекта е изграждането на нови 60 линии на мидена ферма за култивирана черна мида в акваторията на Черно море, северозападно от нос Света Агалина, в залива на къмпинг „Каваците”, в землището на гр. Созопол. Инвестицията е в размер на 522 483 лв. Одобрената безвъзмездна финансова помощ е 313 491 лв. и представлява 60% от одобрените инвестиционни разходи. Предвидено е изпълнението на проекта да приключи през месец декември 2013 г. След реализацията му ще бъдат разкрити 4 нови работни места.

За ЕТ “ТОДОР СТАМАТОВ” това е втори проект, който ще изпълнява по Оперативната програма. По първият проект бенефициентът е изградил 30 броя “дълги линии” за култивиране на черна мида. Изплатената безвъзмездна финансова помощ по него е била в размер на 104 424 лв.

Вторият договор е по проект на фирма „Блек сий мъсълс” ЕООД от гр. Созопол. От компанията предвиждат да закупят необходимото оборудване от машини и плавателен съд, който да обслужва изградено мидено поле и да прибира готовата продукция. Инвестицията е на стойност 231 786 лв. Одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 139 071 лв. Срокът на изпълнение на проекта е 4 месеца, като с реализацията му ще бъдат разкрити 4 нови работни места.

Миденото поле е изградено по вече изпълнен проект на бенефициента по ОП „Рибарство”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.