1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Промяна в Закона за горите цели да оправдае плащането на 15 млн. лв. от три горски предприятия

Промяна в Закона за горите цели да оправдае плащането на 15 млн. лв. от три горски предприятия

Снимка:

Дали това няма да отвори врата за безконтролно използване на целевите средства на държавните предприятия и в бъдеще

Промяна в Закона за горите, пусната вчера, 23 юни, за обществено обсъждане от земеделското министерство, цели да оправдае плащането на 15 милиона лева от три горски предприятия в края на миналата година. Според мотивите на вносителя постановлението на Министерския съвет от 17 декември миналата година, с което от държавни предприятия бяха изискани допълнителни пари, противоречи на закона. Затова той ще бъде променен със задна дата - действието му ще е от 16 декември 2013 г., пише "Сега".

На 17 декември миналата година правителството нареди на няколко държавни фирми да внесат в хазната общо 88 милиона лева от резервите си. Това трябваше да стане в срок до 18 декември. Най-голяма бе вноската на РВД - 40 милиона лева. Летище София даде 8.650 милиона, АДИС - 8 милиона, 5 милиона лева бяха поискани и от "Терем". Пристанищата във Варна и Бургас платиха по 3.5 милиона, а "Пристанищна инфраструктура" - 4.350 милиона лева. За пореден път се искат пари от РВД, макар по правило това предприятие да не може да формира печалба и да изплаща дивидент, а приходите му трябва да бъдат изразходвани за развитие на фирмата и за служителите. Това правило в България никога не е било спазвано.

Проблемни обаче се оказват три плащания - от горските "Северноцентрално държавно предприятие", "Югогозападно държавно предприятие" и "Южноцентрално държавно предприятие". Те бяха задължени да налеят в хазната по 5 милиона лева - общо 15 милиона лева. Към датата на превеждане на средствата обаче фирмите не са имали резерви, които да са достатъчни да покрият исканите вноски. Техни свободни средства са съсредоточени в целевия Фонд "Инвестиции в горите" и те са се разплатили с ведомството на Петър Чобанов със средства и от този фонд.

Сега, 6 месеца по-късно, от земеделското министерство най-сетне са установили, че подобно плащане е незаконно. Според Закона за горите постъпленията в този Фонд може да бъдат използвани единствено за проектиране и строителство на горски автомобилни пътища, за транспортна техническа инфраструктура и за проектиране и изграждане на технико-укрепителни съоръжения. Затова от ведомството на Димитър Греков предлагат изменение на преходните и заключителните разпоредби на закона. Според тях се създава нова алинея, която регламентира използването на пари от Фонда за инвестиции за покриване на изисканата от хазната сума. Дали това няма да отвори врата за безконтролно използване на целевите средства на държавните горски предприятия и в бъдеще, в мотивите на законопроекта не се казва.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.