1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Риболов и опазване на климата - теми на аграрния съвет в Люксембург

Риболов и опазване на климата - теми на аграрния съвет в Люксембург

Ще бъдат обсъденириболовните квоти в Балтийско море през следващата година

Риболовът в Балтийско море и приносът на селското стопанство за опазването на климата са в центъра на дискусиите при поредната среща на аграрните министри от Европейския съюз, която се състои в Люксембург.

Дневният ред на заседанието е върху риболовните квоти в Балтийско море през следващата година. Ще бъде подготвена и позицията на Европейския съюз за предстоящите преговори с Норвегия за риболова в общите води.

Другата основна тема е опазването на климата. Министрите обсъждат възможностите на селското стопанство на фона на Срещата на върха в Париж през декември. Според люксембургското председателство аграрният сектор има ключова роля за намаляването на парниковите газове, например чрез преработването на биологични отпадъци в био горива.
Холандия пък има намерението да поиска създаването на експертна група за устойчива растителна защита. Целта е да се използват препарати с минимален риск. От своя страна Австрия, Полша, Чехия и Унгария ще обърнат внимание на трудната ситуация на пазарите за аграрни продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.