1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Ще бъде извършена проверка на състоянието на гори във фаза на старост на територията на ДГС – София

Ще бъде извършена проверка на състоянието на гори във фаза на старост на територията на ДГС – София

България е водеща в Европа в опазването на горите във фаза на старост

На 20.07.2021 г., от 8:45 до 13:00 часа, Изпълнителна агенция по горите, съвместно с WWF България ще извършат проверка на състоянието на гори във фаза на старост на територията на Държавно горско стопанство – София към ЮЗДП, в любимия парк Витоша.
 
По време на събитието ще бъде предоставена и възможност да се видят най-характерните растителни и дървесни видове за конкретните обекти, както и удивителния и многообразен птичи и животински свят на територията на Парка. Ще бъдат раагледани биотопните дървета със специални характеристики, които осигуряват местообитания за други живи организми.
 
По време на теренната обиколка проф. Цветан Златанов, водещ експерт в проучването на старите гори за България и Европа ще покаже на терен характеристиките на горите във фаза на старост и ще демонстрира процеса на идентификацията им.  
 
България е водеща в Европа в опазването на горите във фаза на старост. Заради постиженията си в областта на защитата на българските стари гори в Натура 2000, през миналата година страната ни беше отличена с европейска награда по време на церемония в Брюксел.
 
Ще имате възможност да разберете защо европейските граждани избраха България за престижното отличие и успяват ли съвместните усилия на държавата и неправителствения сектор за опазване на старите гори. Изпълнителният директор на ИАГ, инж. Александър Дунчев ще представи предприетите нови мерки за тяхното опазване.
 
В теренното посещение ще участват представители на ИАГ, ДПП "Витоша", WWF, Асоциация на парковете в България, СДП Балкани.
 
Пътуването се организира с подкрепата на Европейската комисия като продължение на отбелязването на наградата Натура 2000, получена за успешната защита на старите гори у нас.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.