1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Скандинавските страни изразяват недоволството си от риболовната политика на ЕС

Скандинавските страни изразяват недоволството си от риболовната политика на ЕС

През миналата година между 40% и 60% от улова в Северно море е бил изхвърлен

Двама рибари в залива на Шетланд носят големи, жълти кутии на борда на своя траулер. Плавателният съд току що е инспектиран и е обявен за чист що се отнася до риболовната зона в Норвегия и сега преминава обратно в зоната на Великобритания. Рибарите отварят жълтите кутии и започват да изхвърлят тонове мъртва риба в морето. За няколко минути те се отървават от 500 килограма треска и други видове мъртва риба – почти 80% от улова им. Случката беше заснета от норвежката брегова охрана и представлява пример за едно от най-големите предизвикателства пред Общата риболовна политика на ЕС (CFP).

Изхвърлянето на свръх улов е обявено за незаконно в Исландия, Норвегия и Фарьорските острови още през 90-те години на миналия век. За разлика от законите в тези скандинавски държави, ЕС задължава рибарите да изхвърлят свръх улова си, уточнява EUobserver. Рибните квоти на ЕС стриктно ограничават количеството, което риболовните траулери могат да внасят в дадено пристанище, но няма ограничение за размера на улова, който може да бъде хванат и след това изхвърлен обратно. През миналата година между 40% и 60% от улова в Северно море е бил изхвърлен, гласят данни на Брюксел. Не случайно скандинавските държави възроптаха срещу това противоречие в европейските норми. „Сегашната рибна политика на ЕС е пълен провал. Хиляди тонове мъртва риба се изхвърля в морето просто защото няма законова норма, която да забранява това”, каза генералният секретар на Съвета на скандинавските министри Халдор Асгримсон.

В края на миналата седмица европейските министри на риболова се събраха да обсъдят проблема. Бяха обсъдени мерки като въвеждане на минимална големина на дупките на рибарските мрежи, използване на сортиращи машини и затваряне на зони за риболов, където има твърде млада или твърде малка като големина риба. И въпреки очевидното противоречие в нормите срещата завърши без резултат. Седем страни-членки – Испания, Франция, Холандия, Португалия, Гърция, Италия и Ейре – прекратиха дискусиите с аргумента, че е необходим по-пространен анализ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.