1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Страната ни ще изработи единна позиция за управлението на рибните ресурси

Страната ни ще изработи единна позиция за управлението на рибните ресурси

В град Варна бяха обсъдени въпроси, свързани с риболова в Черно море и възможностите за растеж в крайбрежните райони

България трябва да има единна позиция за управлението на рибните ресурси. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща с представители от рибния бранш в гр. Варна. Целта на срещата беше да се изготви единна позиция на България, която да бъде представена от министъра пред Европейската комисия на среща в Брюксел на 14 октомври 2011 г. Очаква се тогава комисарят по морско дело и рибарство на ЕС г-жа Мария Даманаки да се срещне с представители на България и Румъния, с които да обсъди въпроси, свързани с управлението на рибните ресурси и опазването на екологичните дадености, както и въпроси, свързани с рибарската политика.

Министърът подчерта, че липсата на комуникация с Турция до голяма степен е причина за проблемите в този вид политика и увери, че ще се настоява ЕК да участва в този диалог, защото не може България и Румъния да спазват квотите на улов, а Турция да не ги спазва.

На срещата бяха обсъдени също въпроси, свързани с риболова в Черно море и възможностите за растеж в крайбрежните райони. Участваха изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Пламен Захариев, ръководни представители от Министерство на околната среда и водите, представители на Асоциацията на производителите на рибни продукти “БГ Фиш”, както и представители на браншови организации от сектор „Рибарство”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.