1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Три наблюдателни кули пазят Врачански Балкан от пожари

Три наблюдателни кули пазят Врачански Балкан от пожари

Представители на Румънското горско предприятие „Ромсилва“ черпят опит от българската практика

Три наблюдателни кули за ранно известяване на горски пожари пазят Природен парк „Врачански балкан“ от природното бедствие. Благодарение на тази система и ефективното й използване през последните три години на защитената територия не е допуснат нито един голям горски пожар. В това бяха единодушни експерти от Агенцията по горите на проведената днес демонстрация на възможностите на автоматизираната система в района на пещера „Леденика“, където е разположена и една от противопожарните кули на Парка. На симулацията присъстваха техни румънски колеги от Румънското горско предприятие „Ромсилва“ и представители на горски стопанства и природен парк от Румъния.

Наблюдателните кули са съоръжения за наблюдения и откриване на пожари в горските територии и в близост до тях като на всяка е монтирано високотехнологично оборудване. Височината им достига до 30 метра. Кулите са предназначени за дистанционен пожарен мониторинг на горските масиви в радиус от 5 до 15 километра.

На територията на страната има 17 такива съоръжения, които се стопанисват от структурите на Министерство на земеделието, храните и горите и Изпълнителна агенция по горите.

Експерти от ДГС Троян демонстрираха гасене на низов горски пожар с моторна метла. Методът е иновативен и експериментален. Експертите смятат, че е ефективен, защото се обхваща по-голяма площ за по-кратко време.

Работната среща е част от дейностите по проект „Сътрудничество за усъвършенстване на управленските практики, свързани с въздействието на земеползването върху водния режим в басейна на река Дунав”, CAMARO-D по транснационална програма „Дунав – 2014-2020”, в който ИАГ участва като партньор.

На срещата присъстваха горски експерти от ИАГ, Природен парк „Врачански Балкан“, ДГС Мездра, ДГС Троян, ДГС Враца, РДГ Берковица, СЗДП, Басейнова дирекция „Дунавски район“ гр. Плевен, кметове от региона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.