1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Три процента износ на непреработена дървесина, показват данни за последната година

Три процента износ на непреработена дървесина, показват данни за последната година

Посоченият малък дял на износа спрямо произведената в страната обла дървесина показва един относително стабилен вътрешен пазар

Данни на Националния статистически институт към месец юли на настоящата година показват приблизително 3 % износ на необработен дървен материал и дърва за горене. Посоченият малък дял на износа /79 612 тона към м. юли 2021 г/ спрямо произведената в страната обла дървесина /2 586 237 куб. м за същия период/ показва незначително влияние върху пазара на дървесина и липса на каквато и да било зависимост с обезпечаването на местното население с дърва за огрев.

През 2020 година в страната са добити 5 829 930 куб. м. лежаща маса, като от тази маса са изнесени 181 254 тона, което запазва ниския процент /3%/ на изнесена дървесина спрямо добитата през годината, каквато тенденция се запазва в последните пет години. Дори да се добавят обемите преработена дървесина – пелети, брикети, чипс, обработена с химикали и т.н. се получават обеми от по-малко от 400 000 тона, което представлява 6-7 % от добитата дървесина. Посоченият малък дял на износа спрямо произведената в страната обла дървесина показва един относително стабилен вътрешен пазар и достатъчно развити родни преработвателни мощности и потребители на дървесни продукти за пряка употреба.

Фактът, че през настоящата година е добита повече дървесина, отколкото за същия период през 2020 година, показва, че недостигът на дърва в отделни райони на страната и високите им цени не са породени от изнесените дърва.

Практиката за въвеждане на забрани за износ на дървесина е позната в последните 15 години като механизъм за осигуряване на достатъчно суровина за местните дървопреработватели и за населението, но винаги е била придружавана от протести и възражения, включително от ЕС и Световната търговска организация, в следствие на което забраните са отменяни в кратки срокове. В тази връзка от Изпълнителна агенция по горите бе отправено запитване до Министерството на икономиката за наличието на правна възможност за въвеждане на подобна забрана за износ на дървесина. Коментарът на запитването потвърждават съмненията на ИАГ, че на практика въвеждането на забрана за износ не е възможно и ще противоречи на европейски норми и договорености, и дори да бъде въведена на основание на Закона за горите – забраната не следва да се прилага.

Потвърждава се и заключението на Агенцията по горите, за трайна тенденция към намаление на износа на дървесина през последните десет години и необходимостта от набелязване на мерки за разрешаване на проблемите, които не са свързани с нарушаване на международни ангажименти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.