1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Установен е незаконен добив на 30 кубика дървесина в защитена местност

Установен е незаконен добив на 30 кубика дървесина в защитена местност

По случая е образувано досъдебно производство

Незаконна сеч в защитена местност „Косово“, в землището на с. Балван са установили служителите от Регионална дирекция по горите – Велико Търново. В границите на защитената местност, която е частна горска територия са отсечени 30 плътни куб. м. дърва за огрев от дървесни видове благун и цер без издадено позволително и без да са маркирани с контролна марка. По случая е образувано досъдебно производство. 

От началото на 2024 г. до момента от служителите на РДГ Велико Търново са извършени 1200 проверки, като  са проверени 110 обекта за съхранение, преработка и експедиране на дървесина, повече от 100 сечища, 126 превозни средства, над 860 ловци, риболовци и физически лица. 

Констатираните нарушения на територията на Дирекцията са основно за: съхранение и транспорт  на дървесина, немаркирана с контролна горска марка и непридружена с превозен билет; транспорт на дървесина с моторно превозно средство с неработещо и функциониращо GPS–устройство; нефункциониращи системи за постоянно видеонаблюдение в обектите в които постъпва, преработва се или от които се експедира дървесина.

В резултат на извършените проверки от началото на м. януари са съставени 48 акта за установени нарушения на Закона за горите, с които са задържани над 48 кубика дърва за горене, 3 моторни превозни средства, два моторни триона, две конски каруци и един кон.

iag-prowerki

Проверките на територията на РДГ – Велико Търново продължават. Планирани са и съвместни акции с областни дирекции на МВР – Велико Търново и Габрово, както и със служители на Северноцентрално държавно предприятие гр. Габрово.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.