1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Великобритания затяга контрола над политиката за улов на риба

Великобритания затяга контрола над политиката за улов на риба

Лондонската конвенция за риболова е от 1964 година

Великобритания ще даде днес началото на двугодишна процедура за изтеглянето ѝ от споразумение, което позволява на други европейски държави да ловят риба в зона между 6 и 12 мили от нейния бряг, пише dnevnik.bg. По този начин си връщаме контрола над политиката за улов на риба, заяви в неделя министърът на околната среда Майкъл Гоув.

Лондонската конвенция за риболова е от 1964г., т.е. преди Великобритания да стане член на Европеския съюз. С нея се позволява на кораби от Франция, Белгия, Германия и Холандия да ловуват в британски води. Същото важи и за британски кораби в техните води.

"Ние ще имаме контрол и ние ще можем да решаваме при какви условия да ги допускаме", заяви Гоув пред Би Би Си. Той е едно от най-ярките лица на привържениците на напускането на ЕС и в неделя добави, че след като това се случи, Лондон ще може да увеличи контрола си над 200-милна зона или до медианната линия с Франция и Ирландия.

"Това е историческа крачка към изграждане на нова национална политика по риболова. Тя ще води към повече конкуренция, печалби и устойчива индустрия да цялото Обединено кралство, добави той. Според Гоув по този начин за пръв път от повече от 50 години страната сама ще диктува достъпа до водното ѝ простраство.

По изчисления на правителството през 2015г. кораби на споменатите 4 държави са уловили около 10 000 тона риба в 12-милната зона.

Майкъл Крийд, ирландският министър на земеделието, храните и търговския флот, заяви, че действията на Лондон са нежелателни и не помагат на никого, но и че не е изненадан, че това се случва в началото на преговорите за Брекзит, включващи и темата за единната политика по риболов и рибарство.

Крийд, както и Европейската комисия, напомниха, че над Лондонската конвенция стои върховенството на единната европейска политика в сектора, така че промяната ще настъпи, когато има договореност между Великобритания и останалите 27 страни по прекратяване на действието ѝ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.