1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. WWF България започва разселването на есетри в Дунав

WWF България започва разселването на есетри в Дунав

Снимка:

Първият етап ще бъде през ноември

След години на научна подготовка, климатични и биологични предизвикателства, WWF България започва разселването на есетри в Дунав. Първият етап ще бъде през ноември, край Белене, където ще бъдат разселени 10 000 малки чиги. Разселването е част от проект „Прилагане на дейности от Националния план за действие за есетровите риби с цел подобряване състоянието и опазване на есетрите в България”, финансиран от оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, съобщават от WWF.

Чигата (Acipeser ruthenus) е един от шестте дунавски есетрови вида и единственият, който не мигрира в Черно море. Тя е най-дребната есетра - достига над 1 м дължина, а понякога някои риби стигат и до 3 м. За разлика от другите есетри, тя е "само" застрашен вид. Братовчедите й нямат този късмет - моруната (Huso huso), руската есетра (Acipenser gueldensteadti) и пъстругата (Acipenser stellatus) са критично застрашени, а шипът и атлантическата есетра са изчезнали.

В проекта, финансиран от оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, е предвидено WWF да разсели 50 000 малки есетри. Те ще бъдат маркирани в левия преден плавник с магнитна марка, голяма около милиметър и половина. Всяка марка има уникален номер, който може да бъде разчетен със специален четец. Тези марки позволяват да се проследи по-добре миграционните пътища на есетрите и местата им за размножаване.

Разселване на застрашени видове риби за пръв път се прави от неправителствена организация. WWF направи изследвания на чигите, които доказват, че рибките са генетично чисти, защото хибридизацията е голям проблем за оцеляването на застрашените видове. Освен това, пускането на рибите е реката ще бъде напълно прозрачно, в присъствието на национални и регионални медии, представители на институциите и експерти от WWF.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.