1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. WWF приветства въведената от правителството ни забрана за улов на есетри в Дунав

WWF приветства въведената от правителството ни забрана за улов на есетри в Дунав

В България и Румъния се срещат единствените жизнеспособни популации от диви есетри в ЕС

Българското правителство въведе четиригодишна забрана за улов на есетри в Дунав, като по този начин се присъедини към усилията на Румъния, която още през 2006 г. забрани улова на застрашените видове за 10 години. Глобалната еко организация WWF приветства решението на страната ни, публикувайки информация за него на своя сайт.

“Изключително важен е фактът, че България най-накрая последва Румъния по тази наистина сериозна мярка”, коментира Веселина Кавръкова, програмен директор на WWF Дунавско-Карпатска програма в България. “Румънският мораториум влезе в сила през април 2006 г., но като се има предвид, че Дунав играе ролята на граница между двете страни, едностранната забрана не беше ефективна”, допълни тя.

Съществуващи от 200 млн. години, есетрите са надживели динозаврите, но днес повечето видове са критично застрашени, според червения списък на IUCN. В България и Румъния се срещат единствените жизнеспособни популации от диви есетри в Европейския съюз, но пет от шестте местни вида в Дунав са критично застрашени.

Свръхуловът, стимулиран от незаконната търговия с хайвер в България и Румъния, е основната причина за тревога. Унищожаването на местообитанията, включително изграждането на водноелектрически централи и замърсяването също оказват своето негативно влияние”, допълва Веселина Кавръкова.

Хайверът е една от най-скъпите стоки, с произход от дивата природа. От дунавските есетрови риби, моруната е с най-скъп хайвер на пазара.

Хидротехническите съоръжения, като Железни врата, които се намират между Сърбия и Румъния, прекъснаха миграционния път на есетрите, което доведе до загуба на местата, където те хвърлят хайвера си. Оттам дойде и драстичното намаляване на популациите. Според Световната организация за опазване на есетрите, Дунав е единствената голяма речна система в Европа, където опазването на все още съществуващите есетри е възможно, пише greentech.bg.

“Това, от което имаме нужда в момента е набор от дейности, които да подкрепят есетровите популации, като например зарибяване и мониторинг на състоянието на популациите. Имаме нужда и от ефективна информационна кампания сред рибарските общности и реално прилагане на забраната за улов”, коментира Веселина Кавръкова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.