1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Ядливите горски гъби на изчезване заради сушата

Ядливите горски гъби на изчезване заради сушата

Нулеви добиви на горски гъби отчитат от бранша

Гъбарите в цяла Европа се оплакват от ниски добиви на горски гъби. В България спадът за последните 2 месеца е рекорден. Това заяви за Агро ТВ Юлиан Колев, зам. председател на Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове.

Слаба е реколта в цяла Европа, но на Запад има повече валежи и все пак има някакъв добив. По-малко гъби на пазара означава по-високи цени. У нас се продава не повече от 1-2% от общото количество гъби, което се бере или внася. Поскъпването ще се отрази и на крайния потребител, прогнозират от бранша.

Дивите гъби на българския пазар са сравнително малък процент от общото количество, но от друга страна са поминък за хората, които ги берат и обработват.

Гъбарите очакват валежи в края на септември и реколта през октомври. Притесняват ги обаче въведените рестрикции за обхождане на горски терени, които са въведени заради африканската чума по свинете.

От бранша на гъбарите напомнят, че настояват да влезе в сила предложението на министър Танева за обратно начисление за ДДС. Смятат, че финансовите условия в момента ги ощетяват

Обратното начисляване е специфичен данъчен инструмент при който данъкът се начислява от получателя, а не от доставчика. Това премахва възможността от данъчни измами и отклонение от данъчно облагане.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.