1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Японски търговци се обявяват срещу забраната за търговията с риба тон

Японски търговци се обявяват срещу забраната за търговията с риба тон

Забраната няма да спре улова, но ще попречи на европейските риболовни компании да продават риба тон на Япония

Японски търговци и рибари протестират срещу подкрепената от Европейския съюз забрана на световната търговия с атлантическа риба тон, съобщи британският в. "Гардиън" предаде dnevnik.bg. Европейските правителства смятат да подкрепят забраната, за да може популацията на рибата да се възстанови след дълги години на интензивен промишлен риболов.

След брони дни започва срещата в Доха, Катар, където представители на 175 страни по Конвенцията по международна търговия със застрашени животни"(CITES) ще решават дали да добавят рибата тон към списъка със застрашени видове, с които е забранено да се търгува.

Забраната няма да спре улова, но ще попречи на европейските риболовни компании да продават атлантическа риба тон на Япония, чийто пазар изкупува 80% от уловените тунци. В азиатската държава рибата тон е основна съставка на местните специалитети "суши" и "сашими" и един единствен екземпляр може да достигне цена от десетки хиляди долара.

Японските търговци от своя страна считат, че при по-добро управление на запасите от риба тон, забраната за търговия няма да е необходима. В Япония са притеснени и от факта, че забраната може да се пренесе в Тихия океан, което би могло да има лоши последствия за риболовната индустрия в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.