За нарушения в горските територии са съставени 9 212 акта

Горските инспектори извършват постоянен контрол при ползване на дървесни и недървесни горски продукти

От началото на годината до края на юли за нарушения, свързани с ползването в горските територии, са съставени 9 212 акта. Това каза д-р инж. Валентина Маринова, заместник-министър на земеделието и храните, цитирана от Агенция “Фокус”.

Най-много актове са съставени в Регионална дирекция по горите /РДГ/ Варна – 1 117 бр., РДГ Ловеч – 1 096 бр., РДГ Сливен - 830 бр., РДГ Кърджали - 763 бр. и РДГ Бургас - 726 бр.

Изпълнителната агенция по горите и нейните структури осъществяват контрол по прилагането на закона по отношение на всички дейности в горските територии, както и върху съхранението, транспортирането и преработването на дървесина и недървесни горски продукти. Горските инспектори /назначени към ИАГ и РДГ/ извършват постоянен и непосредствен контрол при ползване на дървесни и недървесни горски продукти.

С предходните промени в Закона за горите бяха завишени правата на лицата, назначени за опазване на горски територии държавна и общинска собственост. Така броят на контролиращите служители бе увеличен, каза инж. Валентина Маринова.

За установяване законния произход на добитите продукти от горските територии се проверяват всички дейности, свързани с добива, транспортирането и преработката им, каза инж. Валентина Маринова.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.