Започва ваксинацията срещу бяс от въздуха на дивите хищници

Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс

От 27 май Националната ветеринарномедицинска служба стартира пролетния етап на ваксинацията срещу бяс от въздуха на дивите хищници. В операцията ще се включат 10 специално оборудвани самолета. Машините ще изхвърлят над 1,1 млн. ваксинални примамки над територията на областите София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград, Търговище и Шумен, като в кампанията през тази година ще бъде включена и Бургаска област заради констатирани случаи на бяс през 2009 г. Ваксинални примамки няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.

Ветеринарите препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се консултират с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче животните да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. При изяждане на примамката те се ваксинират против бяс. За контрол на извършената ваксинация във ваксиналната примамка е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на ваксинираното животно. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS система, информира НВМС.

За първи път ваксинацията на хищници от въздуха беше извършена на два етапа през пролетта и есента на 2009 г. Тогава над 2 млн. ваксинални примамки бяха изхвърлени над същите области, с изключение на област Бургас, върху площ от над 55 хил. км.
Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Националната ветеринарномедицинска служба. Европейската комисия одобри съфинансирането й за 2009 г. в размер на 1 100 000 евро и през тази година също ще подпомогне нейната реализация. От началото на миналата година до момента в страната са регистрирани 61 случая на бяс.

График на ваксинацията:
 
•    София-град, София област, Перник, Кюстендил - от 31 май до 4 юни
•    Видин, Монтана, Враца - от 31 май до 6 юни
•    В. Търново, Габрово, Ловеч, Плевен - от 27 до 30 май
•    Русе, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Силистра, Бургас - от 27 май до 10 юни

Възможни са промени в графика поради силната зависимост на мероприятието от атмосферните условия.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.