1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Агенцията по храните в Ловеч е проверила осем сигнала

Агенцията по храните в Ловеч е проверила осем сигнала

В момента се правят проверки и за агнешко, и за ярешко месо в търговската мрежа

От началото на март, когато започна дейността си, досега Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Ловеч, е работила по осем сигнала, подадени по телефона, съобщи директорът д-р Ивайло Йотов, пише dariknews.bg. Единият е бил препратен до Регионалната здравна инспекция, тъй като не е бил от компетентността на ОДБХ, на всички останали е отговорено.

„Имаме сигнал за продукти с изтекъл срок или с невярна информация на етикета", каза д-р Йотов. Оплакванията са за вид козунак и нишесте, произведени не в Ловешка област. В тези случаи инспекторите от местната агенция по храните препращат запитвания до колегите си от съответната областна дирекция на територията, на която е въпросният производител, след което чакат техния писмен отговор за съмненията.

От агенцията по храните са затворили сергия за продажба на мед, сладка и сладкарски изделия пред Троянския манастир, тъй като търговецът нямал нужната етикетировка. "В процедура сме по съставяне на акт и сме спрели продукцията от продажба", поясни д-р Йотов.

В момента се правят проверки и за агнешко, и за ярешко месо в търговската мрежа, но досега няма такова, което да не отговаря на хигиенните изисквания или да е под възбрана.

Със заповед на директора д-р Ивайло Йотов пък са определени дежурни екипи през почивните дни, които според степента на риска на подадения сигнал могат да тръгнат веднага с автомобил на спешна проверка. При телефонните обаждания степента на риск се определя като висока - когато има съмнения за хранителни отравяния, и като ниска. При висока степен на риск от агенцията по храните трябва да вземат спешни мерки до три часа след подаване на сигнала, а в останалите случаи трябва да реагират до пет дни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.