1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Агенцията по храните започва спешни проверки на всички млечни предприятия у нас

Агенцията по храните започва спешни проверки на всички млечни предприятия у нас

В парламента се обсъжда евентуално криминализиране на нарушения в този бранш

Агенцията по храните започва спешни проверки на всички млечни предприятия у нас. До този резултат се стигна след проверка на bTV за това какво съдържат диетичните кисели млека, която показа, че едно от тях е с масленост в пъти по-висока от посочената.

След проверката на Агенцията по храните на светло излязоха фрапиращи данни. Във въпросното кисело мляко, освен по-висока масленост, има растителни мазнини, а това е забранено.

За първото нарушение производителят ще отнесе глоба от 1 000 лева, а за второто - 10 000 лева. Що се отнася до второто нарушение от Агенцията по храните са решили да направят пълен одит на предприятието, защото от миналата година, продукти с растителни мазнини нямат право да се наричат млечни.

"Ние ще направим пълен одит на цялото предприятие, ще спрем производството, докато изясним каква е причината за тези резултати", заяви д-р Йордан Войнов, директор на Агенцията по храните.

Фалшивото мляко излиза от пазара, а производителят влиза в графата "рискови" и ще бъде проверяван системно.

Проверки ще има и на всички останали в бранша. От Асоциацията на млекопреработвателите (АМБ) настояват за засилен контрол и солени глоби. "Покрай тези издънки, целият бранш търпи загуби", смята д-р Асен Желязков, изпълнителен директор на АМБ.

Производителят на млякото ще бъде глобен с 10 000 лева, заради съдържанието на растителни мазнини. При повторно нарушение ще  бъде затворен.

Същевременно в парламента се обсъжда евентуално криминализиране на нарушения в този бранш - като например продажбата на продукти с изтекъл срок на годност или пък с неясен произход.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.