1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ е възбранила 1 200 агнета

БАБХ е възбранила 1 200 агнета

Месото ще бъде дарено на социални домове за настаняване на деца в неравностойно положение

При проверка на събирателен център за износ на дребни преживни животни, находящ се на територията на област Пловдив, е установено наличие на 1 200 живи агнета с произход Румъния, предназначени за износ за Република Турция, като ушните марки на животните са били подменени с български. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

При посещението си в Република Турция, изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов пое ангажимент пред турския си колега да не се допуска износ от България за Турция на румънски агнета маркирани като български.

Във връзка с поетия ангажимент и административното нарушение свързано с подмяна на идентификацията на животните, събирателният център за износ на дребни преживни животни ще бъде затворен, като разрешителното му за износ ще бъде отнето. На собственика ще бъде съставен Акт за установяване на административно нарушение.

Всички агнета са клинично здрави и ще бъдат насочени за клане, като месото ще бъде дарено на социални домове за настаняване на деца в неравностойно положение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.