1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ запозна птицевъдите с наложените мерки за ликвидиране на заболяването инфлуенца

БАБХ запозна птицевъдите с наложените мерки за ликвидиране на заболяването инфлуенца

Снимка:

Засилен е надзорът и мерките за биосигурност в птицевъдните ферми

След като на територията на България беше потвърдена болестта инфлуенца по птиците ръководството на Българска агенция по безопасност на храните се срещна с птицевъдния бранш. Беше представена актуалната епизоотична обстановка и мерките за контрол на заболяването.

С цел контрол и ликвидиране на заболяването БАБХ е приложила всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Всички животни отглеждани в засегнатите стопанства са умъртвени и унищожени безопасно. Извършено е почистване и дезинфекция в заразените стопанства и около тях. Създадена е 3 километрова предпазна зона и 10 километрова зона за наблюдение около констатираните огнища на заболяването. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. В цялата страна са забранени пазарите на живи домашни птици и свине, изложби и състезания с животни. Засилен е надзорът и мерките за биосигурност в птицевъдните ферми, както и при водните басейни, където е силно концентрирана популацията на диви птици. Забранен е ловът на пернат дивеч на територията на цялата страна.

Припомняме, че в Област Видин са засегнати три стопанства (тип заден двор), които отглеждат птици за собствена консумация. В Област Враца инфлуенца по птиците е констатирана в дивечовъдно стопанство, в което има само зеленоглави патици.

В Област Пловдив е засегната ферма за отглеждане на патици, в село Маноле, община Марица. Птиците са били закупени от Унгария, придружени със здравен сертификат. Поради последните обявени огнища на инфлуенца в Унгария фермата е била посетена от екип от ОДБХ Пловдив. Взетите проби са реагирали положително за инфлуенца по птиците. Всички пратки с птици с произход от Унгария, от началото на месец декември са обект на официален контрол и допълнително лабораторно изследване за целите на ранното откриване на евентуална инфекция HPAI

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.