1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. България е на шесто място в ЕС по свръхтегло и затлъстяване сред децата

България е на шесто място в ЕС по свръхтегло и затлъстяване сред децата

У нас всеки трети първокласник е с наднормено тегло

България е на шесто място в ЕС по свръхтегло и затлъстяване сред децата, като у нас всеки трети първокласник е с наднормено тегло. Това съобщи Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания в днешния Световен ден за борба със затлъстяването, по време на пресконференция в БТА.

Затлъстяването се очертава като изключително важен социален и медицински проблем. Световната пандемия от болестно свръхтегло води до увеличаване на заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови, метаболитни и други заболявания, посочи Ханджиев.

Във връзка със Световния ден за борба със затлъстяването асоциацията организира в НДК безплатни измервания на тегло, телесни мазнини, сърдечно-съдови рискове. Измерванията ще бъдат част от инициативата "Алея на здравето" и ще бъдат от 30 октомври до 3 ноември включително. Ще бъдат представени и нови диетични продукти и хранителни добавки за превенция и лечение на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Този век се очертава като пандемичен и по отношение на захарния диабет, чиято честота се увеличава в световен мащаб, съобщи проф. Надка Бояджиева от Медицински университет (МУ) в София. Тя припомни, че диабет от тип 2, който се появява в по-късна възраст, е свързан именно със затлъстяването.

МУ е партньор в голям международен проект за превенция на затлъстяването и на диабет тип 2. По проекта се набират участници с наднормено тегло и застрашени от диабет, които в разстояние на пет години ще бъдат под безплатен медицински контрол, като за период от два месеца ще получават безплатна диетична храна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.