1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. България налага пълния процент ДДС върху даренията към хранителни банки

България налага пълния процент ДДС върху даренията към хранителни банки

Снимка:

От 27 държави в ЕС, 12 са пренебрегнали императивната постановка за ДДС и не понасят никаква отговорност

От 27 държави в ЕС, 12 са пренебрегнали императивната постановка за ДДС и не понасят никаква отговорност, не са наложени санкции. Това каза Мая Калчева, изпълнителен директор на Българска хранителна банка, на дискусия на тема стимули и среда за намиране на решения срещу разхищаването на храна, предаде Агенция „Фокус”.

„Петнадесет страни, три, между които е и България, налагат пълния процент ДДС върху даренията към хранителни банки. Останалите 12 са намерили други форми, които да дадат възможност дарителството на хранителни продукти да бъде стимулирано, именно с оглед да се преодолее разхищаването на храна, с оглед намиране на допълнителни мерки този вече произведен ресурс да бъде оползотворен”, каза Калчева.

Има различни начини за това - приравняване на дарението близо до нула, приравняване към практиките за бракуване на храни, намаляване на ДДС, третиране на дарението като чуждестранна помощ. „Нашите министерства и законодателен орган могат да проверят и да ползват тези практики”, уточни Калчева.

Тя посочи, че от петък насам Българската хранителна банка е събрала около 10 тона храна. От началото на работата на банката са събрани 110 тона храна от 9 дарители, сред които е и БАБХ. Направени са дарения в София и областта, Монтана, Кюстендил, Варна, Пловдив, Плевен, Видинско и Русе. Калчева посочи, че така се достига до 3 500 нуждаещи се чрез мрежа от 21 патрньорски социални организации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.