1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Български производители на пилешко месо са подали жалба в Европейската комисия

Български производители на пилешко месо са подали жалба в Европейската комисия

Причината е наредба на земеделското министерство, която забранява съдържанието на вода в месото да е повече от 4.3%

Производители на пилешко месо са подали жалба в Европейската комисия срещу наредбата на земеделското министерство, която забранява съдържанието на вода в месото да е повече от 4.3 на сто. Жалбата в Дирекция "Конкуренция" на ЕК е заради това, че ограниченията се отнасяли само за българските, но не и за чуждестранните фирми, съобщава "Капитал daily".

Текстът е атакуван и в съда от Асоциацията на месопреработвателите, като делото е насрочено за март.

На 20 февруари изтече крайният срок, в който търговците можеха да продават пилешко с наднормено съдържание на вода. Срокът беше удължен с месец, след като от търговските вериги се оплакаха, че имат над 300 тона продукти в мрежата си. Забраната важи и за продуктите, които са произведени преди 20 януари, и са дълбоко замразени, а те са с дълъг срок на годност.

Според българските производители ситуацията ще ги постави в неравни условия с чуждите фирми, чиито продукти ще съдържат повече вода и ще са с цени поне с 20-30 на сто по-ниски от тези на българските пилета. Позицията на агенцията по храните обаче е съвсем различна - там смятат, че текстовете на наредбата ще дадат предимства на българските производители.

Директорът на институцията Йордан Войнов съобщи преди време, че "потребителите ще предпочетат по-качествения български продукт" пред по-евтиния вносен, съдържащ вода. Тази теза обаче не кореспондира с пазарните проучвания, според които при избора на месо по-ниската цена е основен фактор за покупка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.