1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Български производители подкрепят бъдещи промени в Закона за храните

Български производители подкрепят бъдещи промени в Закона за храните

Те настояват да има свободно договаряне на пазара

Български производители, които са и доставчици на големите търговски вериги обявиха подкрепата си за приемане на предложените от управляващите промени в Закона за защита на конкуренцията и в Закона за храните, съобщи БТА.

Според тях промените няма да доведат нито до увеличаване на цените, както твърдят представители на веригите, нито до нарушаване на конкурентната среда. По думите им това са нелогични и заблуждаващи твърдения.

Браншовите организации настояха големите търговски вериги да преустановят нелоялни търговски практики, които прилагат, тъй като те съществуват във всички държави, и България не прави изключение.

Присъствието на толкова много големи търговски вериги у нас е само заради липсата на ред и закони, което благоприятства натрупването на свръхпечалба според производителите. Те изразиха съмнението си, че големите вериги добросъвестно плащат данъците си в България.

Производителите настояват да има свободно договаряне на пазара и незабавно решение за диференцирана ставка на ДДС върху храните, за да може да се намалят цените им.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.