1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Банановата индустрия на Доминиканската република отбеляза рекорден износ

Банановата индустрия на Доминиканската република отбеляза рекорден износ

Фитосанитарни програми ограничават ефектите на черната сигатока

Банановата индустрия на Доминиканскатар република отбеляза рекорден износ за изминалата година в размер на 259 милиона щатски долара, благодарение на фитосанитарни програми за ограничаване на ефектите на черната сигатока - болест по бананите, причинена от паразитни гъби, пише freshplaza.com.

Според министъра на замеделието Луиш Рамон Родригес, в резултат на ефективната борба с тази паразитна болест банановата култура е станала най-големият селскотопански износен продукт на страната със значително възстановяване в печалбите.

От друга гледна точка, парниковите култури достигнаха стойности от 106 милиона щатски долара, 100 милиона, от които са само от износ. Доминиканското правителство планира да вкара в сила програма за развитие на селското стопанство с цел затвърждаване продовлствената сигурност и разширяване на износа на страната.

Черна сигатока - причинява се от гъбичката Mycosphaerella fifiensis var. difformis. Заболяването трудно се поддава на лечение с фунгициди, благодарение на това, че гъбичката бързо изгражда устойчивост към тях. Открита е в Хондурас през 1969 г. и бързо се разпространява в останалите страни на Латинска Америка. През 1973 г. обхваща и Полинезия, Хавай, Филипините, Малайзия и Тайван.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.