1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Бедните семейства в Европейския съюз все повече разчитат на благотворителни организации

Бедните семейства в Европейския съюз все повече разчитат на благотворителни организации

Две трети от националните общности на Червения кръст в ЕС са започнали да раздават хранителни помощи

Бедните семейства в Европейския съюз все повече разчитат на благотворителните организации като Червения кръст за задоволяването на основни нужди като храна, вода и подслон, пише "Шпигел". Докато Германия остава относително незасегната, безработицата и икономиите в страни като Испания изострят проблема.

Две трети от националните общности на Червения кръст в ЕС са започнали да раздават хранителни помощи, каза Ив Дакор, генерален директор на Международния комитет на Червения кръст. По думите му мащабът на раздаването на храна не е бил на сегашното си ниво от края на Втората световна война, пише Дневник".

Относителната икономическа сила на Германия я прави като цяло устойчива на проблема. Испанският Червен кръст обаче подкрепя 3 милиона испанци с хранителни помощи. По думите на Дакор нуждите в Испания са толкова големи, че организацията е започнала да търси дарения не само за чуждестранни, но и за вътрешни дейности.

Средната класа


Документ на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец дава повече подробности за проблема. Само за миналата година испанският Червен кръст е предоставил 33 милиона килограма хранителни стоки на нуждаещите се. Организацията също така е подкрепила 21 500 души с вода и електричество или с финансова помощ в плащане на наем.

В Румъния 3 милиона души живеят в абсолютна бедност според организацията, което представлява 14% от населението на страната. Миналата година румънският Червен кръст е раздал повече от 500 000 килограма храни на над 81 000 семейства.

Федерацията също така отбелязва повишаването на бедността в семействата, които досега са били част от средната класа. В Италия групата е забелязва увеличаване на броя на бездомните, сред които има самотни родители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.