1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Бирата е полезна за здравето, сочи изследване на испански учени

Бирата е полезна за здравето, сочи изследване на испански учени

Умереното консумиране намалява опасността от диабет и от високо кръвно налягане

Пиенето на половин литър бира на ден е полезно за здравето, показва изненадващо изследване на испански учени. Те установили, че умереното консумиране на бира намалява опасността от диабет и от високо кръвно налягане и помага на хората да отслабнат. 

Д-р Рамон Еструч и д-р Роса Ламуела изследвали 1249 мъже и жени над 57 години за целите на проучването си, озаглавено "Бира, средиземноморска диета и сърдечно-съдови заболявания". Те установили, че тези участници, които комбиринали средиземноморската диета с половин литър бира "не само, че не напълнявали, но в някои случаи дори отслабвали". 

В половин литър бира има около 200 калории, колкото в чаша кафе лате с пълномаслено мляко. Лекарите установили, че бирата е също толкова полезна за здравето, колкото умерената консумация на вино. Бирата съдържа фолиева киселина, витамини, желязо и калций, които според изследването имат "защитен" ефект за сърдечно-съдовата система. Освен това тя е със сравнително ниско алкохолно съдържание спрямо други видове алкохол. 

Участниците в изследването, които редовно пиели умерени количества бира, било по-малко вероятно да се страдат от диабет или високо кръвно и имат по-ниско съдържание на телесни мазнини. "С това изследване опровергаваме митове. Знаем, че бирата не е виновна за наднорменото тегло", заяви д-р Ламуела. Учените препоръчват на жените да пият по две малки чаши бира на ден, а на мъжете – по три, като ги съчетават със здравословен хранителен режим и упражнения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.