1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Бирата намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Бирата намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Антиоксидантите играят активна роля за предпазване от втвърдяване на артериите

Бирата намалява риска от сърдечносъдови заболявания. До този извод стигнаха изследователи от Италия. Откритието е базирано върху мета-анализ, обхванал над 200 000 души. 

Любителите на бирата имат повод да вдигнат наздравица. Специалистите от италианската Фондация за медицински изследвания са установили, че умерената консумация на пиво понижава с 31% риска от болести на сърцето. Ползата й може да се сравни с пиенето на вино в умерени количества, съобщи БНТ.

Въпреки лошата репутация на кехлибарената течност като виновник за биреното коремче, тя е богат източник на витамини и антиоксиданти, които понижават нивата на хомоцистеина в кръвта. Именно високите му нива се явяват рисков фактор за развитието на сърдечносъдови заболявания.

Антиоксидантите в бирата играят активна роля за предпазване от втвърдяване на артериите. Специалистите напомнят, че тъмното пиво е с по-високо съдържание на антиоксиданти, които унищожават вредните за клетките молекули, известни като свободни радикали. Италианските автори на проучването отбелязват също, че бирата е отлично средство против обезводняване в горещините, тъй като съдържа 93% вода. 

Вече имате сериозни основания да изпиете поне една бира. И все пак умната - не прекалявайте с количеството!!! Наздраве!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.