1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Бирата предизвиква... щастие

Бирата предизвиква... щастие

Снимка:

Самият вкус на спиртната напитка води до отделянето на допамин в центровете на удоволствие в мозъка

Вкусът на бирата или на другите алкохолни напитки, а не спиртът в тях, са главната причина за включването на центровете на удоволствието в мозъка на човека по време на пиршество и за появата на желанието да си налее още. А това показва сходство в характерите на алкохолизма и на наркоманията, твърдят американски учени, чиито изследвания са публикувани в сп. Neuropsychopharmacology.

"Ние успяхме да извършим първи експеримент, в който показахме, че самият вкус на спиртната напитка, а не опияняващият ефект на етиловия спирт, предизвиква отделянето на допамин в центровете на удоволствие в мозъка. При това забелязахме, че този ефект е по-изразен при хора, чиито родители или близки роднини страдат от хроничен алкохолизъм", заяви Дейвид Карекен от университета на щата Индиана в Индианополис (САЩ).

Карекен и неговите колеги са проследили работата на мозъка на 49 мъже, които са изпивали малки количества от любимата си марка бира и от спортната напитка Gatorade. Според учените дозата бира е била толкова малка, че съдържащият се в нея алкохол не е могъл теоретично да повлияе на състоянието на доброволците, пише БТА.

По време на дегустацията неврофизиолози са проследили активността на мозъка с помощта на позитронно-емисионен томограф. За изненада на биолозите дори малки дози бира са "включили" центровете на удоволствие в мозъка и са ги заставили да отделят допамин. Подобна реакция не е имало при дегустацията на Gatorade, въпреки че доброволците са определили вкуса на тази напитка като по-приятен. По същността си реакцията е била подобна на това как мирисът на цигара може да предизвика силно желание да запалят у хората, които се опитват да откажат цигарите.

Други интересен факт е, че мозъкът на мъжете, чиито роднини са страдали от алкохолизъм, по-силно са реагирали на вкуса на бирата, отколкото центровете на удоволствие в главите на другите доброволци. Според изследователите този факт показва, че съществува специфична мутация, правеща някои хора особено уязвими към наркотиците и алкохола.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.