1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Брюксел планира по-твърди санкции срещу хранителните измами

Брюксел планира по-твърди санкции срещу хранителните измами

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на здравеопазването Тонио Борг

Брюксел планира по-твърди санкции срещу хранителните измами, съобщи еврокомисарят по въпросите на здравеопазването Тонио Борг, цитиран от АФП.

Изказването на Борг дойде след разкритията за погрешно етикетиране на готови продукти в цяла Европа, които съдържат конско месо, вместо говеждо. „Скандалът с конското месо потвърди колко са важни твърдите санкции и стриктният контрол”, коментира еврокомисарят.

Борг поясни, че има предложение страните членки да бъдат призовани да се споразумеят за финансови наказания за умишлени нарушения на правилата за храните на ниво, което да обезсмисли финансовата изгода, търсена чрез нарушенията.

В същото време лидерът на британския Националния синдикат на фермерите поиска от супермаркетите да купуват британското и да спрат да претърсват света за най-евтините продукти, след „истинския шок”, породен от намереното конско месо в десетки продукти под собствените марки на супермаркетите, пише вестник “Индипендънт”.

В изказване пред конференцията на Националния синдикат на фермерите Кендал каза, че оказваният натиск над преработвателите от супермаркетите да свалят цените е пагубен, но и настоя, че в края на краищата е извършена измама и преработвателите „е трябвало да кажат на търговските вериги, че не може да правиш осем хамбургера за една лира”.

Търговците на дребно трябва да търсят висококачествена продукция, проследими продукти от британски фермери, казва той, допълвайки, че трябва да се сложи край на подвеждащата реклама, представяща продуктите с „приятни по британски звучащи имена”, които всъщност са внос от чужбина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.