1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Държавите от басейна на Черно море обещават добри перспективи във винарството

Държавите от басейна на Черно море обещават добри перспективи във винарството

В ЕС Румъния и България са сравнявани с Австралия и Чили

"В Европейския съюз Румъния и България са нашите Австралия и Чили", заявява пред Франс прес австриецът Валтер Фридъл, който е инвестирал в лозарски масив в румънската област Деалу Маре в централната част на страната, предаде АФП.

Вината от лозовия масив на Фридъл печелят все повече признание и стават символ на възхода на един нов свят в Европа. "Румъния е новият свят на стария континент", добавя енологът Богдан Костаческу от фирмата Давино, една от най-реномираните в страната. Някои специалисти като например френският енолог Мишел Ролан прогнозират, че държавите от басейна на Черно море - България, Румъния, Молдова и Армения обещават добри перспективи във винарството пред следващите години, отбелязва БГНЕС.

Конкретно за Румъния той подчертава, че възходът на винарството е продължение на вековна традиция, която е била прекъсната по време на комунистическата диктатура. "Комунистите колективизираха земята, наблягайки на количеството продукция и никой не се интересуваше от това как се прави добро вино", подчертава френският експерт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.