1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Депутат от ГЕРБ: ГМО има навсякъде в храните, но на етикетите не е обозначено какви са съставките

Депутат от ГЕРБ: ГМО има навсякъде в храните, но на етикетите не е обозначено какви са съставките

Екозащитници се надигат заради допълнението в Закона за фуражите, предложено и прието от земеделската комисия в парламента

ГМО има навсякъде в храните, но на етикетите не е обозначено какви са съставките и какви са процентите им в общото съдържание. Само в бебешките храни наличието на мутанти е абсолютно забранено. Това признава в репортаж на бТВ Христина Янчева, депутат от ГЕРБ.

Екозащитници се надигат заради допълнението в Закона за фуражите, предложено и прието от земеделската комисия в парламента, което позволява информацията за съдържанието на ГМО във фуража да не бъде посочвана на етикетите, а само в придружаващата стоката документация, която често пъти се игнорира от по-дребните животновъди. Това признава в репортаж на бТВ Христина Янчева, депутат от ГЕРБ.

Искаме да има повече и ясна информация, етикетиране, проследяване и санкции, коментира Борислав Сандов, екозащитник от „Зелените”, по повод промяна в текста на Закона за фуражите, заради която стана ясно, че президентът Росен Плевнелев обмисля вето. Екозащитникът твърди, че според закона у нас на 25% от опаковката на стоките трябва да пише „присъства ГМО”. По думите му особено в захарните изделия има мутанти.

От земеделската комисия към НС обаче отричат допълнението в Закона за фуражите да е лобистко, а дори напротив – значело повече затягане на изискванията и повишен контрол.

„Става въпрос за нов текст в закона, който въвежда изискване за правене на лабораторен анализ за съдържание на ГМО, задължение за създаването на система за записване на този анализ, създаване на регистър и 5 години съхранение на тази информация – откъде е купено, на кого е продадено и т.н. Предвиждат се и завишени глоби - от таван 3000 лева той става 45 000, т.е. ще има по-голям контрол”, коментира Янчева. Но тя поясни, че това не може да бъде нанесено на етикетите, а само придружаващата документация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.