1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Добивът на царевица в Китай надминава добива на ориз през 2012 г.

Добивът на царевица в Китай надминава добива на ориз през 2012 г.

Причината е повишената консумация на месо и млечни продукти в страната

За първи път добивът на царевица в Китай надминава добива на ориз през 2012 г., предава ДПА. Причината е повишената консумация на месо и млечни продукти в страната.

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) уточнява, че след като бъдат окончателно изчислени данните за изминалата 2012 г., ще стане ясно, че за първи път откакто се води статистика, Китай е произвел повече царевица, отколкото ориз. Производството на царевица в Китай миналата година е достигнало 208-209 милиона тона, а производството на ориз се изчислява на 200-206 милиона тона, според ФАО и Съвета по зърното на САЩ, пише "Дневник".

Все повече китайски потребители увеличават консумацията на месо и млечни продукти, което води до по-силно търсене на фураж. През последните 20 години консумацията на пилешко месо в Китай се е увеличила с 300%, на свинско - с 85%, а на говеждо - със 155%, по данни на Съвета по зърното на САЩ.

Анализаторите са разделени по въпроса дали китайският апетит за ориз нараства, или намалява, се посочва още в доклада на ФАО. "Някои са убедени, че потребителите търсят все по-малко ориз, докато според други вкусовете просто се пренасочват към по-висококачествен ориз", се отбелязва в доклада.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.