1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Джон Дали: Не е необходим общоевропейски контрол заради ешерихия коли

Джон Дали: Не е необходим общоевропейски контрол заради ешерихия коли

Снимка:

Забраната на определени продукти е проблем от значение за целия ЕС

Настоящата зараза със смъртоносната разновидност на бактерията ешерихия коли (E. coli) е географски ограничена в Северна Германия и не е необходим контрол на европейско ниво, зави еврокомисарят по здравеопазването и потребителите Джон Дали, цитиран от Би Би Си.

"Подчертавам, че заразата е ограничена географски в областта около Хамбург, така че няма причина за предприемане на действия на европейско ниво. Общоевропейски мерки срещу който и да било продукт са несъответстващи", заяви Дали пред евродепутати по време на пленарната сесия в Страсбург.

Той обаче призна, че забраната на определени продукти е проблем от значение за целия ЕС. Дали заяви, че непрекъснато е в контакт с трети страни като Русия, която забрани вноса на зеленчуци от ЕС. "Настояваме Русия да отмени забраната – тя е несъразмерна",  подчерта той.

Преди извънредната среща на европейските министри на земеделието по темата еврокомисарят предупреди, че не трябва да се разпространява недоказана информация за заразата, тъй като това всява паника и засяга икономически производителите на зеленчуци. "Трябва да бъдем внимателни да не правим прибързани заключения", допълни той.

Дали каза, че системата за ранно предупреждение, следяща безопасността на храните, е проработила добре в случая, но все пак Брюксел е успял да извлече някои поуки. На вчерашния Съвет на министрите на здравеопазването Испания поиска конкретни мерки да се избегнат прибързани реакции без научно основание и получи подкрепата на някои страни за реформи.

След речта на Джон Дали в Европарламента испанският евродепутат Франсиско Соса Вагнер заяви, че трябва да се "възстанови честта на краставицата", като по време на изказването си държеше краставица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.