1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. EcoBioCap: по-безопасни и по-екологосъобразни опаковки за храни

EcoBioCap: по-безопасни и по-екологосъобразни опаковки за храни

100 % биоразградими опаковки за храни

Опаковките за храни могат да бъдат много вредни и често замърсяват храната, поставена в тях. С финансиране от ЕС изследователите от френския национален институт за селскостопански изследвания (INRA) разработват опаковките EcoBioCap, като използват отпадъци от хранително-вкусова промишленост. Тези опаковки са 100 % безопасни, предпазват нетрайните хранителни продукти и на практика не оказват въздействие върху околната среда.

Под ръководството на INRA в Монпелие (Франция) изследователи от 16 организации в 8 страни от ЕС обединиха усилия за подобряване на безопасността на храните. Те разработиха биоразградимите опаковки EcoBioCap, като използваха отпадъци от хранително-вкусовата промишленост. Целта бе да се заменят пластмасовите опаковки, произведени от нефтохимични продукти, които могат да замърсяват поставените в тях храни.

Това е голямо постижение — както по отношение на безопасността на храните, така и на околната среда. Опаковките EcoBioCap скоро ще бъдат достъпни за европейската хранителна промишленост, като се очаква да бъдат пуснати на пазара през 2020 г. Над 70 % от разходите по проекта са покрити с финансиране от ЕС.

Обща информация

  • 5 млн. тона опаковки се изхвърлят всяка година във Франция, като по-малко от 1 % от тях са биоразградими
  • Проектът EcoBioCap разполага с бюджет от 4,2 млн. евро, от които 3 млн. евро се предоставят от ЕС в рамките на период от 4 години
  • 16 партньори от 8 страни, включително 6 частни компании
  • Пазарен потенциал от 110 млрд. евро

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.