1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Единствено най-скъпата ракия може да поевтинее

Единствено най-скъпата ракия може да поевтинее

Това ще стане, ако ЕК признае, че напитката е традиционна за тези земи

Само скъпата ракия ще бъде с по-нисък акциз, ако Брюксел реши, че напитката е традиционна за нашите земи. Документите, с които искаме намаляване с 50% на акциза върху алкохолното питие, се отнасят само за гроздовата ракия. Освен това тя трябва да е направена от вино, което е дестилирано веднъж или два пъти, пише econ.bg.

За производството на ракията не трябва да е използвана захар. А получената напитка трябва да е отлежала в дъбови бъчви. Едва ако отговаря на всички тези условия, записани в рецептурата за приготвяне й, която сме пратили в Брюксел, ракията ще се облага с половин акциз, информира вестник "Стандарт".

Цената на бутилките с ракия от този клас в момента е между 15 лева и 25 лева. Най-качествените напитки пък може да минат 100 лв. Ако акцизът на ракията действително намалее, той ще падне с 2,20 лв. на литър и заедно с ДДС цената трябва да бъде свалена с около 2,65 лв. Така вместо по 20 лв. за литър ще плащаме по около 17,35 лв., а вместо 100 лв. бутилка от най-качественото питие ще излиза 97,35 лв.

По-ниският акциз няма да се отнася до плодовите ракии, уточниха от Изпълнителната агенция по лозата и виното. Както и за гроздовата, която не е направена по изпратената в Брюксел технология. Кайсиевата, сливовата и розовата ракия ще продължат да се облагат с 4,40 лв. акциз и занапред, дори Брюксел да признае гроздовата за традиционно българско питие. Така най-масовите ракии, включително и от вино, ще си останат на същите цени, както и в момента, прогнозират производителите. Хората пък ще продължат да търсят по-евтина домашна ракия, която в момента се продава по 5-6 лева литъра, коментират търговците.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.